Höstsalong på Sturehof

 Publicerad den 16 september 2012.

Installation at Restaurant Sturehof, Stockholm  2012.jpg

Installation på Restaurang Sturehof, Stockholm  2012

 

Anrika krogen Sturehof vid Stureplan  i Stockholm är ett av de ställen där den välsituerade kultur- och medieeliten gärna tar sig en bit mat eller några glas. Och etablissemangets baravdelning, Obaren, är numera ett hippt vattenhål för dem yngre generationen  med s.k. fria yrken. Sturehofs ledning förefaller ha ett genuint kulturintresse, och därför visas återkommande verk av samtida konstnärer i restaurangens lokaler. I årets Höstsalong visas verk av Marianne Lindberg De Geer, Hans Lif, Margareta Carlstedt, Jebah Baum, Kerstin Hansson, Tomas Alfredsson , Örjan Wallert, Peppe Engberg och Susanna Slöör. Curator är Johan Pettersson.
Krogmiljön är en inte helt okomplicerad omgivning att ställa ut i, och ska sanningen fram är väl heller inte verken som visas alltigenom de vassaste man kan tänka sig. Marianne Lindberg De Geers Joakim von Anka-figur med kamouflagebakgrund i matsalens yttre del (den arkitektoniskt mest problematiska) klarar konkurrensen från den oroliga omgivningen och de fula väggarna. Och filmregissören Tomas Alfredsons fotografier av golv och vägbeläggningar är inte så pjåkiga.
Men bäst av alla klarar sig Örjan Wallert, vars installation i ingången till Obaren sitter som en smäck (bilden). Komponenterna kunde tidigare i år ses på ID:I Galleri, men i den nya mijön lyfter hela installationen minst ett par snäpp. Wallerts objekt och formspråk kommunicerar kongenialt med den strama inredningen, och lyckas hitta en balanspunkt mellan att vara en del av interiören och att bryta sig loss från den. Till installationen hör ett ljudspår som – åtminstone under vernissagen – spelades på väl låg nivå. Förhoppningsvis skruvar man upp volymen, för då blir helhetsintrycket i det närmaste perfekt.
Adress: Stureplan 2, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 2/9 – 30/9
Anders Olofsson (text och foto)

Video part of installation at Restaurant Sturehof, Stockhom
Video i installation på Restaurang Sturehof, Stockhom